Nietypowe zadania domowe- chemia
Temat: Struktury atomów 3D
Uczniowie klasy 7a: Klich Marika, Mikulski Piotr, Olszewska Alicja, Radzińska Angelika, Rakowski Michał zbudowali struktury atomów. Efekty ich pracy prezentujemy poniżej:
Zadanie do wykonania:
Do butelki z tworzywa sztucznego o objętości 1 l wlej 2 szklanki wody podgrzanej wcześniej do temperatury około 35°C (ale nie wyższej niż 40°C). Następnie dodaj 3 łyżeczki cukru oraz niewielką ilość suszonych drożdży (małe jednorazowe opakowanie lub porcję wielkości łyżeczki do herbaty). Zakręć butelkę i kilkukrotnie potrząśnij nią w celu wymieszania zawartości. Odkręć nakrętkę, nałóż balon na szyjkę butelki i pozostaw na kilka godzin.
Obserwacje:
Aleksandra Tomczak: „Po wymieszaniu składników mieszanina zaczęła się pienić a piana rosła i opadała. W balonie zaczął zbierać się gaz. Po ściągnięciu balonika, oprócz silnego zapachu drożdży w butelce wyczuwalny był bardzo słaby zapach alkoholu.”
Wnioski:
Pola Sójka: „Po dodaniu do ciepłej wody drożdży i cukru rozpoczął się proces fermentacji, którego produktem był tlenek węgla (IV) – CO₂. Można było to zauważyć po tym, że balon zaczął się pompować.”
Temat zadania: Badanie właściwości higroskopijnych różnych substancji.
Cel ćwiczenia: sprawdzenie właściwości higroskopijnych wybranych produktów spożywczych.
Higroskopijność jest to zdolność pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody) przez substancje.
Obserwacje: Uczniowie zaobserwowali, że substancje pozostawione na powietrzu stały się wilgotne, natomiast substancje pozostawione w woreczkach nie zmieniły wyglądu.
Wniosek: Cukier puder, sól kuchenna i mąka krupczatka mają właściwości higroskopijne.
Jagoda Habel
Jakub Szatanik
Szymon Gasek