Nietypowe zadania domowe- chemia

Temat: Struktury atomów 3D

Uczniowie klasy 7a: Klich Marika, Mikulski Piotr, Olszewska Alicja, Radzińska Angelika, Rakowski Michał zbudowali struktury atomów. Efekty ich pracy prezentujemy poniżej:

Zadanie do wykonania:

Do butelki z tworzywa sztucznego o objętości 1 l wlej 2 szklanki wody podgrzanej wcześniej do temperatury około 35°C (ale nie wyższej niż 40°C). Następnie dodaj 3 łyżeczki cukru oraz niewielką ilość suszonych drożdży (małe jednorazowe opakowanie lub porcję wielkości łyżeczki do herbaty). Zakręć butelkę i kilkukrotnie potrząśnij nią w celu wymieszania zawartości. Odkręć nakrętkę, nałóż balon na szyjkę butelki i pozostaw na kilka godzin.

Obserwacje:

Aleksandra Tomczak:  Po wymieszaniu składników mieszanina zaczęła się pienić a piana rosła i opadała. W balonie zaczął zbierać się gaz. Po ściągnięciu balonika, oprócz silnego zapachu drożdży w butelce wyczuwalny był bardzo słaby zapach alkoholu.”

 

Wnioski:

Pola Sójka: „Po dodaniu do ciepłej wody drożdży i cukru rozpoczął się proces fermentacji, którego produktem był tlenek węgla (IV) – CO₂. Można było to zauważyć po tym, że balon zaczął się pompować.”

1

2

3

 

Temat zadania: Badanie właściwości higroskopijnych różnych substancji.

Cel ćwiczenia: sprawdzenie właściwości higroskopijnych wybranych produktów spożywczych.

Higroskopijność jest to zdolność pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody) przez substancje.

Obserwacje: Uczniowie zaobserwowali, że substancje pozostawione na powietrzu stały się wilgotne, natomiast substancje pozostawione w woreczkach nie zmieniły wyglądu.

Wniosek: Cukier puder, sól kuchenna i mąka krupczatka mają właściwości higroskopijne.

Wybrane prace:
che

Jagoda Habel

che1

che 2

Jakub Szatanik

che3

Szymon Gasek

Organ prowadzący

Gmina Siechnice
z siedzibą
w Urzędzie Miejskim

ul. Jana Pawła II
55-011 Siechnice

Organ nadzorujący

Dolnośląskie
Kuratorium Oświaty

Pl. Powstańców
Warszawy 1
50-153 Wrocław
Kontakt

Kontakt

55 - 010 Święta Katarzyna
ul. Główna 94
tel./fax: 71 311 63 78
Biuletyn Informacji Publicznej
Menu
Menu